第十九期-2017年6月

台北醫學大學生物統計研究中心

生統eNews-201706 第19期

 

Early detection of Alzheimer's Disease in the military population Top

  

 Alzheimer’s disease (AD) is a neurodegenerative disease that is currently affecting more than five million Americans. The aging military veterans are one of the populations most affected with Alzheimer’s disease. Evidence suggest that this aging military population has potentially been subjected to additional risk factors compared to the general population. Consequently, it is believed that this population represents an elevated risk for AD and other dementias. Therefore, the goal of our study was to use existing statistical classification methods to be able to detect AD at an early stage and determine important biomarkers for the military population.

 Alzheimer’s disease (AD) is the most common form of dementia. It is an irreversible and neurodegenerative disease. There are more than five million Americans living with Alzheimer’s disease and by 2050 it is estimated that this number will rise to 16 million (Alzheimer's disease facts and figures.2017). According to the Alzheimer’s Association, by the end of 2017, AD and other dementias will cost Americans 259 million dollars; it is estimated that these costs could rise as high as 1.1 trillion dollars by 2050. This makes it the most expensive disease in America and it cost more than heart disease and cancer (Alzheimer's disease facts and figures.2017). read more...


Ileana Edith Cepeda1, MPH and Wei-Wen Hsu2, PhD

健保資料庫分析 – 資料篩選與整理常用的SAS語法應用 統計相關教學- Top


  在執行任何分析前,資料整理是最繁瑣最耗時也是最重要的一個環節,這邊將用範例介紹,提供幾個在健保資料庫分析前,資料整理常用的 SAS 語法。健保資料庫包含許多類型的資料,例如:就醫紀錄檔、承保檔、出生通報檔、死因統計檔、重大傷病檔、癌症相關紀錄檔、交通事故檔、兒童及少年保護通報檔...等。每一種類型的檔案資料量不同,儲存方式也不一樣,資料量比較大的會以一個年度一個檔案或一個月份一個檔案的方式儲存,例如:重大傷病檔 (以年度存檔),全民健保處方及治療明細檔-門急診 (以月份存檔);資料量比較小的就會儲存成一個或兩個檔案,例如:癌症登記檔LF。在此將會使用就醫紀錄中的全民健保處方及治療明細門急診檔、全民健保處方及治療明細住院檔、全民健保處方及治療醫令明細門急診檔和全民健保處方及治療醫令明細住院檔,以這四種檔案類型的資料示範,使用 macro 搭配 do...end 語法撈取就醫紀錄和 proc sql 語法撈用藥紀錄。接著,再介紹 proc transpose 轉置語法在健保資料整理上的應用和 SAS 日期轉換的指令。 read more...

蔡靜雯 副統計分析師

 生統中心諮詢服務- Top

    諮詢服務
  • 生統中心諮詢服務 (預約電話:6638-2736#1106)
  • 三院駐點諮詢
    醫院駐點服務 時間 聯絡窗口
    北醫附設醫院

    請洽附設醫院聯絡窗口

    李昀珊
    Tel:2737-2181 #3748

    萬芳醫院

    請洽醫院之教研部

    廖婉君
    Tel:2930-7930 #7207

    雙和醫院

    每週二上午8:30-11:30

    每週三下午14:00-17:00(需先預約)

    李家儀
    Tel:2249-0088 #8867

    若有異動,請依教研部公告為主。欲預約「駐點諮詢」者,請洽各醫院之教研部。

 生統中心近期活動- Top

    大數據到客制化療程:談臨床資訊計量學及其在醫學上的應用

    課程日期:106/07/13 14:00~16:00

    課程地點:大安校區B205

    授課講師:張志宏教授

    美國西北大學西北大學費恩柏格醫學院物理醫學與康復系


    2017暑期課程:

    R軟體系列課程

    R是目前資料解析/資料探勘/資料科學工作中最常使用的程式語言!

    本課程教您使用最熱門的大數據分析工具R軟體,讓您面對Big data時擁有清晰的思維與分析能力!

    臺北醫學大學生物統計研究中心規劃開設一系列R軟體課程,由中華R軟體研發暨應用協會協辦。課程將從軟體安裝、基本程式撰寫以及R軟體在資料上的處理和呈現,循序漸進引領大家認識R軟體。

    課程日期/名稱

    2017/07/06(四)

    R軟體入門

    2017/07/-07(五)

    R軟體資料處理

    2017/07/10(一)

    R軟體資料視覺化

    講師

    沈彥廷

    副統計分析師

    江奕

    副統計分析師

    李智慎

    副統計分析師

    09:00-12:00

    1.R軟體簡介及相關工具安裝

    2.基本運算規則及變數型態

    1.R軟體基本運算及資料型態概述

    2.資料建立/分組/編碼/切割/合併

    1.基礎介紹

    2.檔案讀寫

    12:00-13:30 午餐時間
    13:30-16:30

    3.資料的輸入與輸出

    4.程式流程控制及自訂函數

    3.常用字串處理及工具函數

    4.資料處理相關套件

    3.資料處理

    4.資料視覺化

    • 上課時間:09:00 ~ 16:30
    • 上課地點:杏春樓 電腦教室B
    • 報名費用:免費
    • 招生對象:對R有興趣(北醫師生優先)、共40名
    • 報名期間:報名截止!名額已滿
    • 洽詢電話:02-66382736 #1106張小姐
    • 洽詢E-mail:silvia@tmu.edu.tw

    由於教室座位有限,若有報名人數超過上限之情形時,最終學員名單仍由主辦單位之審核結果為準。審核結果將於上課前一週以E-mail通知。

    請珍惜免費學習資源,若欲放棄上課名額,請來信告知,將機會讓給其他學員,謝謝您的舉手之勞! 

    主辦單位 - 臺北醫學大學 生物統計研究中心
    協辦單位 - 中華R軟體研發暨應用協會

 生統中心活動剪影- Top

    國際學術交流演講

    堪薩斯州立大學-許緯文助理教授

    【時間】106/05/19()下午12:30-14:00
    【地點】臺北醫學大學杏春樓
    6202教室

    【演講題目】

    1. A Classification Method based on Finite Mixture Models for Early Cancer Detectio
    2. Monitoring the progression of alzheimer's disease with latent transition models

     
臺北醫學大學生物統計研究中心 聯絡電話:(02)6638-2736#1106
電子信箱: biostat@tmu.edu.tw 通訊地址:台北市基隆路二段172-1號11樓